

AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI TAMİR VE BAKIMI
Akülü istif makinası bir başa deyişle elektrikli istif makinası. Birçok çeşidi bulunur operasyonu hızlandırmak için kullanılır. Üzerinde operatörün binebileceği sehpası olan modelleri de vardır, operatörün yaya olarak kullanabileceği modeller de. Akü kapasitesi ve akü teknolojilerine göre de ayrılırlar, yoğun kullanım gereken yerlere yüksek güçlü aküler gerekmektedir. Akülerinin en az bir tam günü çıkartması beklenmektedir. Hem yürütme, hem kaldırma akülüdür.

Kullanım yoğunluğuna, ortam koşullarına ve akülü istif makinalarının yıpranmışlığına göre periyodik bakım 1 ay, 3ay, 6 ay veya 1 yıllık olarak yapılabilmektedir, doğru periyodu tespit etmek ve kestirici bakımların yapılmasını sağlamak gerekir aynı anda eksiklerin tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir.


EN SIK KARŞILAŞILAN AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Kelebek kumandalar zaman içerisinde bozulabilir veya kırılabilir, kumanda kolunda ayrıca aşağı indirme, yukarı kaldırma, korna, kaplumbağa hızı ve acil durdurma butonları da vardır, bunlarda da sorunlar olabilir, bazen bu sorunlar kabloların temassızlığından da kaynaklı olabilir. Ayrıca kol dibinde bulunan 2 adet sviçten biri arızalanırsa da kumanda çalışmayacaktır.

Marş kontaktörleri 12 veya 24 volt besleme olabilir, üzerlerinden yüksek akım geçtiği için yapışma tehlikeleri vardır, kaldırma esnasında kullanılırlar eğer kaldırma esnasında yapışırsa acil stop butonu ile durdurmak ve teknik servise bilgi vermek gerekir.

Yürüyüş motoru aynı zamanda büyük bir tekere bağlıdır, kullanılan zeminin durumu veya kullanım hatalarından kaynaklanan teker aşınması beraberinde birtakım problemler getirebilir. Mevcut teker yenilenmelidir. Ayrıca tekerlere kaplama yaptırarak tekrar kullanma şansı da vardır.

Akülü istif makinası rulmanları dış ortamda sudan çabuk etkilenip paslanarak bozulurlar, dağılırlar. Bazen uzun yıllar dağılmadan kullanılan rulmanları söküp yenilemek çok zor olabilir, çünkü pastan dolayı rulman pime veya tekere kaynamış olabilir. Akülü istif makinasının rulmanlarını dışarıdan spreyle yağlamanın faydası vardır. Değiştirilen rulmanların kalitesizleri çok kısa zamanda tekrar sorun yaratacağı için kaliteli markalardan kullanmak gerekmektedir.

Piston toz keçesinden veya hortumlardan yağ kaçağı olabilir bu kaçaktan dolayı yağ eksilebilir veya yükü kaldırmama durumu söz konusu olabilir bu durumda keçe değişimi gerekmektedir. Ayrıca toz keçesi yağ kaçırıyorsa aynı zamanda içine toz da alıyor olacağı için, akülü istif makinasının yağının da değişmesi gerekmektedir.

Aküler özenle kullanılması gereken pahalı donanımlardır.Belirli bir süre boş beklediklerinde ömürleri azalır veya bozulabilirler. Akü tipine göre bakımlarının ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus akü şarj durumudur. Aküyü şarj eden cihaz otomatik olmalı akü dolduğu zaman şarj etmeyi kesmelidir. Suyu eksilmiş akünün suyu tamamlanmalı, asit seviyesi kontrol edilmelidir. Akü bakım ve onarım işi ayrı bir uzmanlık gerektirir, bilinçsiz müdahalelerden kaçınılması gerekir zira iş kazasına açık, patlayıcı bir maddedir.