

ASANSÖR TAMİR VE BAKIMI
Asansör tamir ve bakımı ve de bazı durumlarda mevcut sistemin modernize edilmesi uzmanlık gerektiren bir iştir. Çoğunlukla binalarda kullanılan asansörleri periyodik bakımsız bırakmamak, eksiklerini gidermek ve yetkili kuruluşlarca denetlettirmek bizlerin ve ailemizin sağlığı için önemlidir. Aynı şekilde özel durumlar için evin içine, bina girişine, iş yeri girişine, villa dış cephesine gerçek maksadı engelli, hasta, yaşlı veya bir başka özel durum amaçlı kullanılan asansörlerin bazı konfor ve güvenlik eksikleri olabilir. Bu noktada yine sert kalkış yapan, sert duruş yapan , yavaş hareket eden, hızlı hareket eden, paraşüt tipi emniyet frensiz eski veya eksik sistemler karşımıza çıkabilmektedir. Bu tarz özel asansörlerin eksiklerinin giderilerek daha konforlu hale getirilmesi, güvenli ve efektif kullanım için gerekliliktir.

Kullanım yoğunluğuna, ortam koşullarına ve asansörün yıpranmışlığına göre periyodik bakım 1 ay, 3ay, 6 ay veya 1 yıllık olarak yapılabilmektedir, doğru periyodu tespit etmek ve kestirici bakımların yapılmasını sağlamak gerekir aynı anda eksiklerin tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir.


ASANSÖRLERDE MOTOR SÜRÜCÜ VE ÖNEMİ
Asansörlerde kullanılan kumanda panosunda eğer motor sürücü yok ise asansör ilk kalkış ve duruş esnasında sert hareket eder. Asansör panonuz eski bile olsa, modernize ederek motor sürücü kullanabilirsiniz. Motor sürücü ile yumuşak kalkış, yumuşak duruş, çift hızlı hale getirme, bir miktar hızlandırma veya istenilen seviyeye kadar yavaşlatma mümkündür. Motor sürücüler aynı zamanda mekanik olarak asansörünüzün, elektriksel olarak motorunuzun korunmasına da ciddi katkıda bulunmaktadır. Arızaları minimize ederek, konforlu,sessiz ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktadır.
EN SIK KARŞILAŞILAN ASANSÖR ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Asansörlerin halatı zaman içerisinde yıpranabilir. Halatta tellenme veya burkulma var ise muhakkak değişmesi gerekir. Makine mevzuatı gereği aynı zamanda halatta %10’luk bir incelme var ise yine bu halatın değişmesi gerekir. Değiştirilen halatın uygunluğu ve kalitesi doğru analiz edilmelidir. Halatlar yağsız bırakılmamalı, sık sık kontrol edilmelidir.

Bazı asansörlerde bu tarz bir zincir kullanılmış olabilir, uzun ömürlüdür fakat dış ortamda nemden, tozdan, sudan etkilenebilirler, periyodik bakımda dikkatlice kontrol edilmeli eskimiş veya paslanmış ise değiştirilmelidir.

Bazı asansör sistemlerinde vinç motoru ve zinciri kullanılır ve zincir yağsız bırakılırsa, aşınması kaçınılmazdır. Zincir aşınmasına aynı zamanda zincir uzaması da denmektedir, bu uzama zincirin yuvasına girerken takılmaya, hatta kopmaya neden olabilir, çalışma esnasında kabinde sekmeler oluyor ise ilk akla getirilmesi gereken zincir uzamasıdır ve çözümü ise orijinal zincir ve zincir yatağı ile değiştirilmesidir.

Bazı asansör sistemlerinde vinç fren sistemi kullanılır bobin, diyot ve balata olarak 3 ana parça ve diğer birçok parçadan oluşur. Fren sisteminde balata zamanla aşınır ve değişmesi gerekir. Geç kalınmış bir durumda ise fren işlemini göremeyerek yükü kaçırmaya başlar. Ayrıca fren balatası aşındıktan sonra metal metale sürtmeye başlayacaktır ve fren aşırı şekilde ısınarak bobine ve motora zarar vermeye başlayacaktır. Ayrıca bazı arızalar ise bir anda oluşabilmektedir diyot bozulması, freni besleyen trafonun bozulması, kontaktörden veya sürücüden fren sinyalinin gelmeyişi de bu arızalara dahildir, kullanıcı eğer kumandaya bastığında vinç çalışmıyor ise ısrar etmemeli daha büyük bir arızaya sebebiyet vermeden bir teknik servis çağırmalıdır.

Kontaktör içerisindeki gümüş kaplı kontaklar bulunur ve zaman içerisinde aşınarak bozulabilir, bazen de güç olarak motora uygun kontaktör seçilmediğinde yapışabilir, uygulamaya uygun kontaktör seçilmediğinde de bu arızalar artmaktadır. Bazı çalışma ortamlarında bulunan yüksek oranda toz, nem veya ısı da kontakörlerin ömrüne negatif etki eder.

Asansör kumandaları kapı ve kabin kumandaları olarak ikiye ayrılır, uzun ömürlüdürler ancak dış ortamdan, nemden ve tozdan etkilendiklerinde aksine çok çabuk bozulabilirler. Bu tarz ortamlar için uygun butonların seçilmesi ve gerekli izolasyonun sağlanması önemlidir.

Asansör motorları özel veya kolay bulunan motorlar olabilirler. Fren açmaması veya frenin aşırı ısınmasından dolayı motorun yanması çok sık yaşanan bir arızadır, aynı zamanda bazı durumlarda panoda motor koruma şalteri ve faz eksikliğini kontrol eden bir faz koruma rölesi olmadığı için motorlar 2 faza kalarak da yanabilmektedir.
PERİYODİK BAKIMDA YAPILANLAR
Asansörlerinin bazıları hidrolik, bazıları makaslı, bazıları asansör motorlu halatlı, bazıları vinç motorlu halatlı, bazıları vinç motorlu zincirli olabilmektedir. Bu sistemlerin kendilerine has mekanik, elektrik veya hidrolik ekipmanları olabilir ve bunların kendi içlerinde ayarları, bakımları kontrolleri farklı olur.