

HUBZUG TAMİR VE BAKIMI
Hubzuglar manuel kullanım için hafif, taşınabilir, güçlü kaldırma ekipmanlarıdır, genellikle 2 ağır objeyi yakınlaştırmak için yatay kullanılırlar bunun için bir diğer isimleri de çektirmedir. İç yapısında tırnaklı ve balatalı kilit mekanizması ve dişliler vardır. Kaldırma ekipmanı olarak nadiren kullanılacak olmaları onların bakımsız bırakılacakları manasına gelmemelidir. Kaldırma kapasitelerine göre belli periyotlarda yük testi yapılmalıdır, balataları kontrol edilmeli, temizlenmelidir. Yine zincir ve kancalarını da kullanmadan önce muhakkak kontrol etmek gerekmektedir.

Kullanım yoğunluğuna, ortam koşullarına ve hubzugların yıpranmışlığına göre periyodik bakım 1 ay, 3ay, 6 ay veya 1 yıllık olarak yapılabilmektedir, doğru periyodu tespit etmek ve kestirici bakımların yapılmasını sağlamak gerekir aynı anda eksiklerin tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir.


EN SIK KARŞILAŞILAN HUBZUG ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Hubzuglarda balata zamanla aşınır veya bir şekilde dış etkenlerden dolayı kir veya yağa maruz kalır ise yükü tutmama, kilitlememe veya kaçırma gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Bunların haricinde çok inceldiği ve eskidiği için balatalar kırılma ve parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Belli periyotlarda yenilenmesi, idare edebilecek durumdaysa temizlenmesi gerekmektedir.

Hubzug zincirleri paslanmaz değiller ise zamanla oksitlenebilirler veya bir şekilde zarar görmüş zincir baklaları olabilir. Eğer zincirde zarar görmüş bir bakla yok ise ve aşırı derecede bir paslanma yok ise zinciri galvaniz kaplatarak ömrünü uzatmak mümkündür.

Hubzugların alt ve üst kancası vardır ve her ikisinde de sağlam, çalışır durumda bulunması gereken kanca emniyet mandalları vardır. Bunlar zamanla bozulabilir. Değiştirilmesi veya onarılması gerekmektedir.

Birçok hubzugda aşırı yük koruma sistemi olmadığı için uygulanan aşırı yükten dolayı kancalar deforme olarak şekil değiştirebilirler. Örnek resimde görüldüğü gibi kanca ağzı açılmaya başladığında kancanın değişmesi gerekmektedir.