

TERAZİLİ TRANSPALET TAMİR VE BAKIMI
Terazili transpaletler normal transpaletlerin üzerinde pil, tartım sensörleri, gösterge ve opsiyon olarakta yazıcı barındıran halidir, normal transpaletlerde oluşan bakım ve arıza durumlarına bu bahsedilen ekipmanlarında eklenmesi gerekmektedir. Piller şarj edilebilir pillerdir ancak zamanla ömürleri biteceği için yenilenmeleri gereklidir. Zamanla ölçüm sensörleri hat yapmaya başlayabilir, ağırlığı bilinen yükler ile kalibrasyonu gerekmektedir.


Kullanım yoğunluğuna, ortam koşullarına ve terazili transpaletlerin yıpranmışlığına göre periyodik bakım 1 ay, 3ay, 6 ay veya 1 yıllık olarak yapılabilmektedir, doğru periyodu tespit etmek ve kestirici bakımların yapılmasını sağlamak gerekir aynı anda eksiklerin tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir.


EN SIK KARŞILAŞILAN TERAZİLİ TRANSPALET ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Transpalet pompaları döküm pompa ve şişe pompa olarak ikiye ayrılırlar. Genellikle döküm pompalar daha kalitelidir. Kapaklı olup içindeki yağ keçesinin değişiminin ve içinin temizlenmesinin kolaylığı önemlidir. Pompalar bazen kol bağlantı yerinden kırılabilir bu durumunda değişimi gerekmektedir.

Piyasada kullanılan transpalet tekerlerinin çoğu polyamid sert tekerdir itmesi kolaydır ama fayans-kalebodur gibi zeminlerde kırılmalar yaratabilir, ayrıca poliüretan olan tekerlerde yoğun kullanılır bu tekerler polyamid’e göre daha yumuşaktır yükü yükledikten sonra itmek-çekmek daha zorlaşır. Her iki tekerde aşınabilir, kırılabilir ve değişmesi gereklidir.

Transpalet rulmanları dış ortamda sudan çabuk etkilenip paslanarak bozulurlar, dağılırlar. Bazen uzun yıllar dağılmadan kullanılan rulmanları söküp yenilemek çok zor olabilir, çünkü pastan dolayı rulman pime veya tekere kaynamış olabilir. Transpaletlerin rulmanlarını dışarıdan spreyle yağlamanın faydası vardır. Değiştirilen rulmanların kalitesizleri çok kısa zamanda tekrar sorun yaratacağı için kaliteli markalardan kullanmak gerekmektedir.

Pompa toz keçesinden veya emme-basma pistonunun keçesinden yağ kaçağı olabilir bu kaçaktan dolayı yağ eksilebilir veya yükü kaldırmama durumu söz konusu olabilir bu durumda keçe değişimi gerekmektedir. Ayrıca toz keçesi yağ kaçırıyorsa aynı zamanda içine toz da alıyor olacağı için, transpalet yağının da değişmesi gerekmektedir.

Transpaletin en önemli parçası gövdesidir, ince, kalitesiz malzeme ile kötü işçilikten dolayı gövdeler yamulabilir, yırtılabilir veya kullanıcı ürünün kabiliyetlerine yeterince hakim olamayıp istiap haddinden fazla yük vurur ise de bir anda bazı yerler zarar görebilir. Bazı durumlarda gövde düzeltilebilir, bazı durumlarda ise yeni bir transpalet almak gerekir. Transpalet alırken hata yapılmaması için bilinmesi gereken önemli bir konuda, kaldırılacak maximum yükünüzün 1,5 katı olacak kapasiteye sahip ürünler seçmenizdir.

Transpaletler kollarına özellikle ağır yük ile kullanıldıklarında birde bunun üzerine zemin kötüyse ve de poliüretan teker kullanımı var ise aşırı bir kuvvet uygulanabilir, işte bu noktada kol veya kolun bağlı olduğu pompa kırılabilir yamulabilir. Her iki durumda da parçanın değişimi gereklidir.