

YÜKLEME RAMPASI TAMİR VE BAKIMI
Yükleme rampası bir başka deyişle tır rampası, yükleme yapılacak aracın yüksekliğine göre belli bir açıda ayarlanabilen hidrolik bir sistemdir. Bünyesinde hidrolik pistonlar, motor, pompa, yağ tankı, hortumlar, gövde ve kumanda panosunu barındırır. Ayrıca araçların yaklaşırken çarpma darbesinden etkilenmemesi için kauçuk takozları da vardır. Üzerinden forklift, transpalet, akülü transpalet gibi ekipmanlarla geçilip araç içerisinden malzeme boşaltmaya veya araca malzeme yüklemeye yarayan bu ekipman, sevkiyat-depo işinin önemli bir parçasıdır.

Kullanım yoğunluğuna ve yükleme rampalarının yıpranmışlığına göre periyodik bakım 1 ay, 3ay, 6 ay veya 1 yıllık olarak yapılabilmektedir, doğru periyodu tespit etmek ve kestirici bakımların yapılmasını sağlamak gerekir aynı anda eksiklerin tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir.


EN SIK KARŞILAŞILAN YÜKLEME RAMPASI ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Yükleme rampalarını üniteleri genellikle 380 volt powerpack’tir. Bazen indirme bobinleri, motor veya plate’de bazı arızalar oluşabilir. Arızaya göre hızlı çözüm bulunabilir.

Yükleme rampaları panolarının içerisinde kontaktör, röle, motot koruma rölesi, faz koruma rölesi, sigorta gibi ürünler ayrıca kumanda butonları vardır. Bunlarda zamanla elektriksel arızalar olabilir.

Pistonlardan veya hortumlardan aşınmadan veya bağlantı yerlerinin kopmasından dolayı aşırı veya sızıntı şeklinde yağ kaçağı olabilir, bu gibi durumlarda oluşan arızaya göre keçe değişimi veya hortum değişimi yoluna gidilebilir, sonrasında eksilen yağın tamamlanması gerekmektedir.

Yükleme rampasının normal şartlarda kauçuk çarpışma takozları ile korunuyor olması gerekmektedir. Ancak bu kauçuk takozlar zamanla parçalandığında zaman kaybetmeden değiştirilmelidir aksi halde araçlar yükleme rampasına çarparak ya gödesine veya bağlı olduğu beton duvarlara hasar verecektir.

Yükleme rampası takozu devamlı darbeye maruz kaldığı için çabuk bozulabilir daha kaliteli ve doğru ürünle bu sıkıntının kısa zamanda tekrar yaşanmasının önüne geçilmelidir, çünkü çarpışma takozu yükleme rampasını ve beton zemini ve tabi aracı hasarlardan koruyacaktır.